Cfarë janë duke lexuar CEO-të?

Ditët dembele të verës kanë ardhur. Pyetja është “Cfarë libra do të lexojnë CEO-të e korporatave në këto ditë të nxehta?

Në vijim, një përshkrim i shkurtër se çfarë janë duke lexuar disa nga CEO-të gjatë kësaj vere si; Dominic Barton, McKinsey; Jamie Dimon, JPMorgan Chase; Walter Robb, Whole Foods Market; Hakeem Belo-Osagie, Etisalat Nigeria; Carl Bass, Autodesk; Wendell P. Weeks, Corning.

  1. Dominic Barton, McKinsey

1.1Në tre dekada me firma të sektorit konsultim-menaxherial, Dominic ka punuar me kompani të një industrie të gjerë duke përfshirë këtu, sektori bankar, mallra konsumi dhe high- tech. Ai ka drejtuar zyrën në Kore të McKinsey për periudhën kohore 2000-2004 dhe në periudhën kohore 2004-2009 ka qenë Presidenti i kësaj kompanie me bazë në Shanghai duke u bërë më pas edhe Menaxheri Global.

The Black Prince of Florence: The Spectacular Life and Treacherous World of Alessandro de’ Medici—Catherine Fletcher (Bodley Head, 2016; nonfiction);

The European Identity: Historical and Cultural Realities we Cannot Deny—Stephen Green (Haus Publishing, 2016; nonfiction)

China’s Mobile Economy: Opportunities in the Largest and Fastest Information Consumption Boom—winston Ma (John Wiley & Sons, 2016; nonfiction)

The Seventh Sense: Power, Fortune, and Survival in the Age of Networks—Joshua Cooper Ramo (Little, Brown and Company, 2016; nonfiction)

2. Jamie Dimon, JPMorgan Chase

2.2Jamie u emërua CEO dhe President i JPMorgan Chase në vitin 2005 dhe Kryetar i Bordit një vit më vonë. Përpara sesa të kalonte tek JPMorgan, ai ishte Presidenti dhe CEO i Bank One, e cila u shkri me JPMorgan në vitin 2004. Ai është pjesë e Bordit të Harvard Business School dhe Catalyst si edhe është anëtarë  iThe Business Council.

The Conservative Heart: How to Build a Fairer, Happier, and More Prosperous America—Arthur C. Brooks (Broadside Books, 2015; nonfiction) ;

Ronald Reagan—Jacob Weisberg (Times Books, 2016; nonfiction)

3. Walter Robb, Whole Foods Market

3.3Walter iu bashkua sektorit ushqimor  nëvitin 1991 si operator në dyqanin e tij në Mill Valley, Kaliforni. Ai u bë President i rajonit perendimor të kompanisë në vitin 1993, Zëvendës-President Ekzekutiv i operacioneve në vitin 2000 duke vijuar më vonë me pozicionet e Co-President dhe Co-CEO.

The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time—Arianna Huffington (Harmony, 2016; nonfiction)

Long Walk to Freedom: The Autobiography of Nelson Mandela—Nelson Mandela (Back Bay Books, 1995; nonfiction)

The Politicians and the Egalitarians: The Hidden History of American Politics—Sean Wilentz (Ë.Ë. Norton & Company, 2016; nonfiction)

4. Hakeem Belo-Osagie, Etisalat Nigeria

4.4Hakeem e nisi karrierën e tijnë qeverinë e Nigerisë në sektorin e energjisë. Në vitin 1986 ai krijoi CTIC, e cila u bë firma lider e konsultimit në sektorin e energjisë. Më pas ai u bë President i Emerging Markets Telecommunications Services, një kompani e telefonisë celulare në Nigeri nën markën e Etisalat. Hakeem ka një MBA nga Harvard Business School dhe diplomë nga Cambridge University dhe Oxford University.

Success and Luck: Good Fortune and the Myth of Meritocracy—Robert H. Frank (Princeton University Press, 2016; nonfiction)

Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike—Phil Knight (Scribner, 2016; nonfiction)

History’s People: Personalities and the Past—Margaret MacMillan (House of Anansi Press, 2015; nonfiction)

The Tea Party and the Remaking of Republican Conservatism—ThedaSkocpol and Vanessa Williamson (Oxford University Press, 2013; nonfiction)

5. Carl Bass, Autodesk

5.5Carl iu bashkuakompanive 3-D, software dhe atyre të ingjinerisë në vitin 1993 kur bleu Ithaca Software, një kompaninë të cilën ai ishtë bashkë-themelues. Ai ka mbajtur pozicione drejtuese  disa herë dhe më vonë u bë CEO  nëvitin 2006.

Emerald Mile: The Epic Story of the Fastest Ride in History Through the Heart of the Grand Canyon—Kevin Fedarko (Scribner, 2014; nonfiction)

Ordinary Grace—William Kent Krueger (Atria Books, 2014; fiction)

Out Stealing Horses: A Novel—Per Petterson (Picador, 2008; fiction)

Fundamentals of Press Brake Tooling—Ben Rapien (Hanser, 2010; nonfiction)

6. Wendell P. Weeks, Corning
6.6Wendell e nisi karrierën e tij në komaninë e materialeve-shkencorë në vitin 1983 në grupin e tij  tëkontrollit të koorporatave. Në tre dekadat e ardhshme, ai ka pasur një variacion të pozicioneve të punës duke përfshirë ato financiare, business-development, tregti dhe Menaxher i Përgjithshëm përpara sesa ai ti bashkohej bordit në vitin  2000 duke u emëruar CEO në Prill 2005 dhe President dy vite më vone.
– The Seventh Sense: Power, Fortune, and Survival in the Age of Networks—Joshua Cooper Ramo (Little, Brown and Company, 2016; nonfiction)
– The Gilead trilogy, comprising Gilead, 2006; Home, 2009; and Lila, 2015—Marilynne Robinson (Picador; fiction)
Search Inside Yourself: The Unexpected Path to Achieving Success, Happiness (and World Peace)—Chade-Meng Tan (HarperOne, 2014; nonfiction)

7. Teresa Clarke, Africa.com

7.7Gruaja e parë me ngjyrë si Drejtor në bankën e Investimeve në Goldman Sachs. Në vitin 2010, ajo dha dorëheqjen nga kompania dhe themeloj Africa.com, një website i cili përmbanë informacione për rreth 54 shtete në Afrikë. Teresa ka një BA nga Harvard University, një MBA nga Harvard Business School dhe një JD nga Harvard Law School.

The Inevitable: Understanding the 12 Technological Forces that Will Shape Our Future—Kevin Kelly (Viking Books, 2016; nonfiction)
Between the World and Me—Ta-Nehisi Coates (Spiegel &Grau, 2015; nonfiction)
Enter Helen: The Invention of Helen Gurley Brown and the Rise of the Modern Single Woman—Brooke Hauser (HarperCollins Publishers, 2016; nonfiction)
The Fortunes of Africa: A 5,000-Year History of Wealth, Greed, and Endeavor—Martin Meredith (PublicAffairs Books, 2016; nonfiction)

Për të lexuar versionin e plotë të shkrimit klikoni këtu.

Leave a Reply